ЧОМУ БІЛА ПШЕНІЧНА МУКА ВРАЖАЄ ВРЕДНОЇ ЩО ВЖИВАТИ?

Чому варто відмовитися від білого пшеничного борошна?
Якщо перемолоти зерна пшениці, то ми дістанемо борошно бурого кольору. Так чому ж у пакеті вона біла? Такий гарний колір досягається через видалення зернової оболонки (трубей), у якій міститься найбільше вітамінів. Після оброблення залишається найменш корисна частина пшеничного зерна з високим вмістом крохмалю, який безполезний для організму. Потім у борошно додають хімію: вибілювальна речовина — бензоїл пероксид, двоокис хлору, яка покращує властивості борошна, а також багато інших не найактивніших інгредієнтів.
Так виходить рафіноване борошно — марний продукт, що містить небезпечну хімію, крохмаль, синтетичні вітаміни (вони не засвоюються організмом) і глютен.
Глютен — це білок, що міститься в найпоширеніших злаках: пшениці, вівсянці та житі. Він протипоказаний людям із целіакією (повною нестерпністю глютену) й атопічним дерматитом. У здорових людей глютен гальмує засвоювання кишківником корисних речовин, що призводить до:
- ожирінню;
- розвитку діабету та алергії;
- захворюванням шлунково-кишкового тракту.
Чим можна замінити пшеничне борошно?
Щоб повністю відмовитися від білого пшеничного борошна, не потрібно відмовлятися від випікання. Дивовижно, але багато людей навіть не підозрюють, що борошно буває не тільки пшеничне. Кукурудзяна, рисова, спельтова, амарантова, кокосова та інші види борошна, теж підходять для приготування улюблених страв і несуть набагато більше користі.
Кукурудзяне борошно — добре засвоюється організмом, прискорює обмін речовин. Вона знижує рівень холестерину, зміцнює судини, уповільнює старіння. Дуже корисна для діабетиків — вона нормалізує рівень цукру.
Рисове борошно — рекордсмен за вмістом білка, відома своїми поживними властивостями. Нею можна повністю замінити пшеничне борошно в раціоні. Підходить для дитячого та дієтичного харчування. Рисове борошно не викликає важкості в животі, печії або закрепів. Підходить для приготування млинців, локшини, тіста для будь-яких борошняних виробів.
Кокосове борошно — ніжний продукт солодкуватий на смак. З неї виходить дуже смачна та ароматна випічка. Борошно з кокоса — це найкращий вибір для людей із серцево-судинними захворюваннями. Вона здатна знизити рівень холестерину та цукру в крові, завдяки високому вмісту калію.
Спельтове борошно — містить амінокислоти, яких немає в тваринній їжі, а також добре засвоюваний білок. Рекомендується спортсменам і людям, які часто зазнають фізичних і розумових навантажень.
Амарантове борошно — перевершує будь-яке борошно за вмістом антиоксидантів і мінералів. Вона очищає організм, знижує рівень холестерину. А також містить сквален — клітинний компонент шкіри, який сприяє швидкому загоєнню шкіри та слизових оболонок, захищає організм від виникнення ракових клітин.
Конопляне борошно — незвичайне борошно зеленого кольору із солодкуватим горіховим смаком. Вона містить мікро- та макроелементи, зокрема калій, залізо, фосфор, кальцій, мідь, хлор, цинк, сірка, марганець, а також вітаміни групи В. У чистому вигляді її додають у протеїнові коктейлі, а під час випікання конопляне борошно змішують з іншими видами борошна.
Цільнозернове пшеничне або житнє борошно — чудовий варіант для приготування хліба та макаронних виробів. У ній теж буде наявний глютен, але водночас вона зберігає свої корисні речовини: клітковину, вітаміни, амінокислоти.
Важливо! Якщо вам складно відразу відмовитися від білого борошна, то можна робити це поступово. Просто змішуйте пшеничне борошно з іншими видами. Цей крок допоможе знизити споживання глютену та збільшить кількість корисних речовин у раціоні.
Відправлення від відповідальності: Ця серія не є медичним джерелом і не призначена для Докладніше
- Додатковий захист від алергії: як підтримати організм і печінкуНавесні та восени алергія особливо дошкуляє: нежить, висипання, сльозоточивість... Але чи знали ви, що здоров'я печінки відіграє ключову роль у боротьбі з алергічними реакціями? 🌿 Адже саме цей орган очищує організм від токсинів та алергенів! У нашій новій статті розповідаємо, як правильно підтримувати печінку та які натуральні добавки допоможуть зменшити симптоми алергії. Детальніше – у статті!Повна версія статті
- Як поліпшити роботу щитоподібної залози?Хочете підтримати здоров'я щитоподібної залози? У статті розглянемо, які продукти, звички та добавки допомагають їй працювати на 100%! А ще розкажемо про ГАРМОНІЯ Choice – натуральну підтримку для вашої щитовидки.Повна версія статті